Витрати на ядерну зброю за минулий рік перевищили $91 мільярд. Це майже $3 тисячі на секунду

зброя,ядерна

Дев’ять держав світу, які мають ядерну зброю, витратили $91,4 млрд минулого року, тобто вони витрачали майже $3 тис. на секунду, "продовжуючи модернізувати, а в деяких випадках і розширювати свої арсенали" ядерної зброї.

Про це йдеться в звіті Міжнародної кампанії за заборону ядерної зброї ICAN, передає Voice of America.

"Ці витрати фактично марні, адже ядерні держави погоджуються з тим, що ядерну війну ніколи неможливо виграти і її ніколи не слід вести", – заявила співавторка звіту Алісія Сандерс-Закре.

За її словами, $91,4 млрд на рік "можуть забезпечити вітряною енергією понад 12 млн будинків і допомогти долати зміну клімату або на 27% скоротити глобальний дефіцит фінансування для боротьби зі зміною клімату, захисту біорізноманіття та зменшення забруднення".

Звіт вказує, що ядерні держави витратили на $10,7 млрд більше на ядерну зброю у 2023 році порівняно з 2022 роком, причому на США припадає 80% цього збільшення.

ICAN повідомляє, що США витратили $51,5 млрд, "більше, ніж усі інші ядерні країни разом узяті".

Наступним за обсягом витрат був Китай з $11,8 млрд, а Росія витратила третю за величиною суму у $8,3 млрд.

У звіті зазначається, що витрати Сполученого Королівства "суттєво зростали другий рік поспіль" і показали ріст на 17%, до $8,1 млрд.

Загальний обсяг витрат п’яти інших ядерних держав, Франції, Індії, Ізраїлю, Пакистану та Північної Кореї, минулого року склав $11,6 млрд.

Автори звіту стверджують, що у 2023 році виробники ядерної зброї, отримали нові контракти на суму трохи менше $7,9 мільярда доларів США.

Аналіз даних, зібраних за останні п’ять років, показує, що ядерні держави разом витратили $387 млрд на свої ядерні арсенали.

"Протягом останніх пёяти років спостерігалася помітна тенденція до зростання витрат на розробку цієї найбільш негуманної та руйнівної зброї, і це прискорюється. Усі ці гроші не покращують глобальну безпеку. Насправді це загрожує людям, де б вони не жили", – сказала Сандерс-Закре.

Експерти з контролю над озброєннями поділяють ці занепокоєння та попереджають про небезпеку нової гонки озброєнь, оскільки ядерні держави нарощують свої арсенали всупереч духу Договору про нерозповсюдження ядерної зброї, метою якого є запобігання поширенню ядерної зброї.

У звіті ICAN йдеться про 20 країн, які беруть участь у виробництві, обслуговуванні та розробці ядерної зброї. Там вказується, що "загалом зобов’язання за контрактами на виконання робіт, пов’язаних з ядерною зброєю складають $335 млрд".

Автор: Галина Ялівець