Сертифікати на придбання книг і компенсації витрат на оренду для книгарень: Зеленський підписав закон

книга,книги,книжки,книжка,підручник,бібліотека,видавництво,видання

Президент Володимир Зеленський підписав закон "Про внесення змін до деяких законів України щодо уточнення діяльності Українського інституту книги з підтримки розповсюджувачів видавничої продукції та надання державної допомоги на придбання книг".

Як повідомляється на сторінці відповідного законопроєкту №11251 на сайті Верховної Ради, документ повернуто з підписом голови держави 17 червня.

Згідно із пояснювальною запискою, законопроєкт розроблено з метою удосконалення законодавства в частині надання Українським інститутом книги субсидії на відшкодування витрат на оренду нерухомості для книжкових магазинів, а також у частині видачі сертифіката на придбання книг.

Автори законопроєкту вказують, що закон, що передбачував запуск цих програм, ухвалили ще 19 червня 2022 року. Проте вони досі не запрацювали. Зокрема, видача громадянам України сертифікатів на придбання книг мала розпочатися з 1 січня 2023 року, однак цього так і не відбулося.

Однак з авторок законопроєкту, народна депутатка Євгенія Кравчук ("Слуга народу") пояснювала, що ухвалений закон дозволить це виправити. За її словами, після набуття чинності цим законом з 2024 року книжкові сертифікати на суму 908 грн отримуватимуть 18-річні українці, а після припинення воєнного стану – також один з батьків при народженні дитини. Скористатися цим правом можна буде протягом 1 року через "Дію".

Крім того, закон визначає чіткий порядок надання субсидій для книгарень на оренду магазинів: список документів (тепер можна буде здавати і належним чином завірені копії), чіткі строки розгляду заяв (10 днів) та оприлюднення результатів (5 днів).

Як повідомлялося, що у листопаді 2023 року Верховна Рада вже ухвалила законопроєкт №9568, який мав уточнити діяльність Українського інституту книги з підтримки розповсюджувачів видавничої продукції та надання сертифіката на придбання книг. Проте президент Володимир Зеленський його досі не підписав.

Автор: Михайло Орлюк