Перший банк видав пільговий кредит на альтернативну енергетику за програмою "5-7-9%"

солнечная,электростанция,панель

Банки в Україні почали видаватися перші кредити на розвиток альтернативних джерел енергії за програмою "Доступні кредити 5-7-9%".

Про це йдеться в повідомленні Міністерства економіки.

Так, Sense Bank видав перший кредит на придбання та встановлення українським виробником сонячної електростанції, потужністю 1 МВт.

Зокрема, Sense Bank видав кредит компанії, яка займається виробництвом, а також продажем металевих конструкцій.

За ці кошти виробник побудує в Чернівецькій області сонячну електростанцію потужністю 1 МВт: цієї електроенергії достатньо, щоб забезпечити електроенергією приблизно 360 квартир. Річна генерація станції складатиме 1150 МВт годин електроенергії.

Загальна сума кредиту становить 14,2 млн грн. Строк погашення – п’ять років.

Доступні кредити на джерела генерації

Раніше повідомлялося, що Кабінет Міністрів розширив можливості державної програми "Доступні кредити 5-7-9%".

Із 20 липня її коштом об’єднання співвласників багатоквартирних будинків (ОСББ) та житлово-будівельні кооперативи (ЖБК) зможуть купувати та влаштовувати генеруючі установки, що виробляють електроенергію з альтернативних джерел, а також установки зберігання електроенергії та допоміжне обладнання.

Умови кредитування

Сума кредиту складає до 5 млн грн терміном до п’яти років під 7% річних. Програма працюватиме в комбінації з програмою "ГрінДІМ". ОСББ та ЖБК в рамках цієї програми зможуть отримати до 70% вартості проєкту після його облаштування.

Для того, щоб скористатись державною програмою пільгового кредитування "Доступні кредити 5-7-9%" керівництво ОСББ чи ЖБК має подати заявку до одного із 46 банків, які співпрацюють із державою за відповідною програмою та надати пакет необхідних документів, встановлених банком.

Для домогосподарств уряд запровадив кредитування під 0% для закупівлі обладнання і встановлення власних генеруючих установок. Держава повністю компенсує відсоткову ставку за такими кредитами впродовж 10 років. Сума кредиту може складати до 480 тис. грн на придбання та встановлення гібридної системи електропостачання.

Автор: Галина Ялівець