Україна готова до консультацій з ЄС через зупинку транзиту нафти "Лукойлу",

лукойл

Україна готова долучитися до консультацій із Європейською Комісією щодо ситуації довкола транзиту нафти "Лукойлу" в разі задіяння відповідного механізму.

Про це заявив речник Міністерства закордонних справ Георгій Тихий на брифінгу, передає Укрінформ.

Тихий зауважив, що Україна високо цінує співпрацю з Європейським Союзом, Угорщиною і Словаччиною та іншими державами ЄС та вітає їхній внесок у застосування санкцій проти Росії, стримування агресії та регіональне співробітництво.

"Положення відповідного рішення РНБО стосується лише комерційної діяльності приватного акціонерного товариства "Лукойл" на території України. Можу єдине що додати, що ми підтверджуємо готовність долучитися до консультацій у рамках механізму раннього попередження відповідно до угоди про асоціацію Україна-ЄС, якщо Єврокомісія таке рішення про застосування цього додатку ухвалить", – сказав Тихий.

Як повідомлялося, Угорщина та Словаччина поскаржилися на Україну до Єврокомісії через заборону на транзит нафти російського "Лукойлу".

Водночас очільник НАК "Нафтогаз України" Олексій Чернишов заявив, що обсяги транзиту російської нафти в липні не змінилися, оскільки обсяги "Лукойлу" оформили на інші компанії.

Що відомо про санкції проти "Лукойлу" та транзит російської нафти

Нагадаймо, посилення санкцій РНБО України проти російської компанії "Лукойл" наприкінці червня 2024 року заблокувало транзит її нафти в Угорщину та Словаччину нафтопроводом "Дружба".

Російський "Лукойл" перебував під українськими санкціями ще з 2018 року, але раніше вони були обмеженими – стосувались виведення капіталів, обмеження торговельних операцій та заборони участі в приватизації чи оренді державного майна. У червні РНБО розширила їх, додавши, зокрема, заборону на транзит.

З 5 грудня 2022 року діє часткове ембарго на імпорт російської нафти до ЄС. Але воно не стосується постачань нафтопроводом "Дружба".

Автор: Галина Ялівець