неділя22 грудня 2024
segodnya.org.ua

Різдвяний стіл 2024: найкращі 4 традиційні страви.

Рецепти 4 основних страв для різдвяного столу. Детальні інструкції приготування куті, вареників з картоплею та грибами, узвару та святкового салату «Різдвяний вінок».
Рождественский стол 2024: четыре традиционных блюда, которые нельзя пропустить!

Різдвяний стіл є важливою частиною святкування Різдва в Україні. Страви традиційної різдвяної вечері зберігають у собі традиції, які передаються з покоління в покоління.

Символіка різдвяного столу проявляється в кількості страв, яких має бути рівно 12. Це число не випадкове: воно символізує 12 апостолів, і кожна страва має своє значення.

УНН підготував добірку рецептів страв на ваш різдвяний стіл-2024 від Євгена Клопотенка.

Однією з основних страв, яка обов'язково повинна бути на різдвяному столі, є кутя. Кутя - це традиційна українська обрядова страва, яка символізує достаток, єдність родини та шанування предків. Її готують переважно у Святвечір.

Image

ТРАДИЦІЙНА КУТЯ З ПШЕНИЦІ. РЕЦЕПТ КУТІ З ІЗЮМОМ І МАКОМ

ІНГРЕДІЄНТИ

350 г пшениці

50 г волоських горіхів

50 г ізюму

50 г запареного маку

1 ч. л. лимонної цедри

2 столові ложки лимонного соку

мед за смаком

Крок 1

Промийте 350 г пшениці, щоб позбутися сміття та зайвої оболонки. Зараз у магазинах продається вже готова пшениця спеціально для приготування куті, але ми використовуємо звичайну.

Крок 2

Промиту пшеницю залийте водою і варіть 30 хвилин після закипання. На 350 г пшениці вам знадобиться 1,4 л води, тобто співвідношення має бути 1:4. Якщо любите більш розварену кутю, варіть трохи довше.

Крок 3

Викладіть у миску 50 г маку і залийте окропом на 15 хвилин, потім злийте воду. Запарений мак розітріть у макітрі або ступці. Прекрасно для перетираня маку підійде електрична кавомолка або блендер зі спеціальною насадкою. У такому випадку мак можна навіть не замочувати, а молоти до того часу, поки не почне утворюватися макове молочко.

Крок 4

Подрібніть 50 г волоських горіхів. Я рекомендую зробити це за допомогою щільного пластикового пакета та качалки. Треба просто скласти горіхи в пакет і побити качалкою. Так простіше контролювати ступінь подрібнення, тому що в блендері ви можете швидко перетворити горіхи на борошно, а це нам не потрібно.

Крок 5

У велику миску викладіть варену пшеницю та додайте подрібнені горіхи і мак, всипте 50 г ізюму та додайте мед за смаком.

Крок 6

Додайте лимонну цедру в миску та вичавіть лимонний сік за смаком. Це надасть куті трохи кислинки та неймовірного цитрусового аромату.

Крок 7

Добре все перемішайте та додайте теплої води до бажаної консистенції готової страви.

Ще одним не менш важливим компонентом традиційного різдвяного столу є вареники з різними начинками. Зазвичай їх начиняють капустою, картоплею, грибами, квасолею. Роблять і солодкі варіанти, наприклад, з вишнями, сиром або маком.

ВАРЕНИКИ З КАРТОПЛЕЮ І ГРИБАМИ ВІД ЄВГЕНІЯ КЛОПОТЕНКА

Image

Інгредієнти

Для тіста:

360 г борошна

180 мл води

½ ч. л. солі

2 столові ложки олії

Для начинки:

130 г картоплі

200 г шампіньйонів

1 цибулина

2 столові ложки олії

¼ ч. л. меленого чорного перцю

⅓ ч. л. солі

2 ст. л. олії

сметана або гриби для подачі

Крок 1

В 360 г борошна додайте 180 мл води, ½ ч. л. солі та 2 ст. л. рослинної олії. Замісіть однорідне тісто та залиште відпочити.

Крок 2

Очистіть 130 г картоплі, покладіть у каструлю та залийте водою. Варіть 25 хвилин, перевіряючи готовність ножем: він має легко входити в картоплю. Злийте воду з картоплі та розімніть.

Крок 3

Наріжте 200 г грибів пластинками, цибулю - трохи меншими пластинками. Розігрійте на сковороді 2 ст. л. олії, обсмажте гриби протягом 5 хвилин. Додайте на сковороду цибулю та смажте ще 3-4 хвилини. Змішайте грибну смажену з картоплею, додайте 1/3 ч. л. солі та 1/4 ч. л. перцю.

Крок 4

Розкатайте тісто завтовшки приблизно 0,5 см, виріжте склянкою кружечки та формуйте вареники. Залишки тіста зберіть в кульку, знову розкатайте та допрацюйте вареники.

Крок 5

Закип'ятіть воду в каструлі, киньте вареники та варіть 5 хвилин від моменту закипання. Викладіть вареники на тарілку, змастіть 2 ст. л. олії та подавайте зі сметаною або грибною смажкою.

Серед напоїв на різдвяному столі обов'язково має бути традиційний узвар. Це напій, який зазвичай готують з сушених фруктів та меду.

УЗВАР ІЗ СУХОФРУКТІВ: РЕЦЕПТ ТРАДИЦІЙНОГО УКРАЇНСЬКОГО НАПИТКУ

Image

Інгредієнти

350 г сухофруктів

3 л води

7-8 ст. л. меду

3 бутони гвоздики

1 ст. л. маку

Крок 1

Сушені фрукти та ягоди або їх готовий набір викладіть у друшлаг і ретельно промийте під проточною водою.

Крок 2

Після цього викладіть у велику каструлю та залийте 3 л води. Варіть на маленькому вогні протягом 30 хвилин під кришкою, щоб смак вийшов більш насиченим.

<