Київ завжди славився своєю гастрономічною культурою. У минулому столітті в місті працювало десятки закладів харчування, кожен з яких мав свою неповторну атмосферу та особливості.
"Телеграф" пропонує вам здійснити віртуальну подорож у часі та дізнатися про найвідоміші ресторани Києва, які стали легендами.
Відкритий у 1935 році ресторан "Рів'єра" швидко став одним із найулюбленіших місць відпочинку киян. У нього було просторе приміщення, площадка для оркестру та танців, а також окремі альтанки. "Рів'єру" любили відвідувати представники київської богеми: поети Микола Бажан та Максим Рильський, актор Олег Борисов, оперний співак Михайло Гришко, а також комедійний артист Юрій Тимошенко (Тарапунька).
Меню ресторану вражало своїм різноманіттям: осетрина, сьомга, чорна та червона ікра, курчата та дикий кабан у ягідному соусі. Напої задовольняли також будь-який смак: молдавські та грузинські вина, армянський коньяк, горілка з перцем. Під живу музику оркестру відвідувачі танцювали. До речі, жива музика була майже в усіх київських ресторанах того часу. З ресторану відкривався неймовірний вид на Дніпро та Поділ. На жаль, після будівництва метрополітену та перенесення головної зони відпочинку в Гідропарк, у середині 60-х років "Рів'єру" закрили.
Недалеко від "Рів'єри" знаходився ресторан "Кукушка", названий так через своє розташування в місцевості, відомій як Кукушина дача. Цей комплекс складався з зимового та літнього ресторанів, а також двох маленьких кафе з буфетами. З ресторану відкривався чудовий вид на Дніпро. Тут святкували весілля та дні народження, а також збиралася київська богема. Після банкетів відвідувачі прогулювалися по Петровській та парковим алеям.
Популярними стравами в "Кукушці" були курка з ткемалі соусом та заєць під сметанним соусом. Особливий колорит закладу надавала жива музика циганського вокально-інструментального оркестру.
Ресторан "Динамо" був побудований разом з усім спортивним комплексом у 1933-1934 роках на місці колишнього саду Шато де Флер. Проект ресторану розробив відомий архітектор Йосиф Каракіс. Спочатку ресторан планували збудувати в конструктивістському стилі, але згодом внесли корективи, віддавши перевагу класицизму та неоампір.
"Динамо" було місцем зустрічі партійної та військової еліти, тут проводилися урядові банкети. У 1936 році після чергового банкету обрушився стеля в головному залі ресторану через зміни в конструкції перекриття, зроблені всупереч рекомендаціям архітектора. Каракіса заарештували, але згодом відпустили. Ресторан працював до початку 2000-х років, потім у ньому відкрили нічний клуб. Зараз у будівлі ресторану працює коворкінг та ресторан, але вже під іншим назвою.
Ресторан "Лебідь" був відкритий на території Виставки досягнень народного господарства (ВДНГ) у 1956 році. У 1959 році, після проведення на території комплексу Чехословацької виставки, заклад отримав нову назву – "Прага". Чеські фахівці допомогли створити новий образ ресторану: змінили освітлення, меблі, розписи на стінах, надали рецепти, навчали кухарів, постачали продукти, пиво, посуд та навіть форму для працівників.
"Прага" користувалася великою популярністю. До страв української кухні додалися чеські делікатеси: яйця та стейк по-празьки, шніцель "Брно", моравський горобець, салат "Прага", кнедлики та суп-гуляш. Після 20 років занепаду, у 2011 році ресторан відновив свою роботу та знову відкрив двері для гостей.
На території ВДНГ також працювали ресторани "Весна" та "Літо", але до наших днів зберігся лише відреставрований ресторан "Весна", в якому знаходиться офіс громадської організації.
Ціни в ресторанах Києва в 1952 році можуть здаватися сьогодні смішними. Але слід враховувати, що середньомісячний дохід сім'ї з чотирьох осіб тоді становив приблизно 700 рублів. Ось деякі приклади цін:
Окрім наведених вище, в Києві існували й інші ресторани, які користувалися популярністю серед городян: