Борель заперечує провал плану ЄС про мільйон снарядів для України

боррель

Європейський Союз не відмовився від мети поставити Україні до березня 2024 року 1 млн боєприпасів для артилерії.

"Це досі наша мета", – заявив голова дипломатії ЄС Жозеп Боррель на пресконференції у відповідь на питання щодо актуальності планів ЄС щодо постачання України 1 млн снарядів, передає Інтерфакс-Україна.

Боррель нагадав, що Євросоюз завершив першу частину плану постачання – з європейських арсеналів. За оцінками Борреля, під час реалізації цих заходів ЄС виділив для Києва приблизно 300 тис. снарядів.

Боррель пояснив, що тепер ідеться про виробництво снарядів і відповідно збільшення їх випуску в ЄС. Однак він припустив можливість того, що ЄС не встигне провести в намічені терміни 700 тис. снарядів, що залишилися.

Раніше агентство Bloomberg із посиланням на джерела повідомило, що Європейський Союз поінформував країни-члени, що зобов’язання надати Україні 1 млн артилерійських боєприпасів до березня 2024 року навряд чи буде виконане.

На саміті ЄС наприкінці лютого лідери Євросоюзу погодилися з планами оперативного постачання Києву боєприпасів у кількості 1 млн артилерійських снарядів протягом наступних 12 місяців.

20 березня Рада ЄС узгодила "тристоронній підхід", спрямований на надання Україні 1 млн артилерійських боєприпасів спільними зусиллями. План складався з трьох пунктів: постачання Україні снарядів зі складів держав-членів за підтримки Європейського фонду світу у розмірі 1 млрд євро, спільні закупівлі країнами ЄС боєприпасів для України та своїх збройних сил також на 1 млрд євро та третій трек – "нарощування та прискорення оборонно-промислового виробництва боєприпасів у Європі".

Автор: Галина Ялівець