Штучний інтелект вплине на 40% робочих місць у світі,

штучний,інтелект

Штучний інтелект змінить глобальну економіку . Він може торкнутися майже 40% робочих місць по всьому світу, замініючи одні та доповнюючи інші.

Про це у своєму блозі повідомила директорка-розпорядниця Міжнародного валютного фонду Крісталіна Георгієва.

За її словами, співробітники МВФ провели аналіз щодо потенційного впливу ШІ на світовий ринок праці. Багато досліджень передбачають ймовірність того, що штучний інтелект змінить робочі місця, а в багатьох випадках зможе доповнювати роботу людини. Аналіз МВФ враховує обидва варіанти.

За висновками аналітиків, штучний інтелект може вплинути на майже 40% зайнятих у світі.

"Історично склалося так, що автоматизація та інформаційні технології, як правило, впливали на рутинні завдання, але одна з речей, яка відрізняє ШІ, це його здатність впливати на висококваліфіковані робочі місця. Як наслідок, країни з розвиненою економікою стикнуться з більшими ризиками, пов’язаними зі штучним інтелектом", – зазначила Георгієва.

У країнах з розвиненою економікою близько 60% робочих місць можуть відчути вплив ШІ. Приблизно половина відкритих робочих місць зможе отримати вигоду від інтеграції ШІ, що підвищить продуктивність.

Щодо іншої половини, то інструменти штучного інтелекту можуть виконувати ключові завдання, які зараз виконують люди. Це може знизити попит на робочу силу, призвести до зниження заробітної плати та скорочення найму. У крайніх випадках деякі з цих робочих місць можуть зникнути.

На ринках, що розвиваються, та у країнах з низьким рівнем доходу навпаки очікується, що такий вплив ШІ становитиме 40% і 26% відповідно.

За даним експертів МВФ, такі країни стикаються з меншою кількістю миттєвих збоїв через ШІ. Водночас багато з цих країн не мають інфраструктури або кваліфікованої робочої сили, щоб скористатися перевагами штучного інтелекту. Це підвищує ризик того, що з часом ця технологія може погіршити нерівність між країнами.

ШІ також може вплинути на нерівність доходів і багатства всередині країн. Молодим працівникам може бути легше використовувати можливості штучний інтелект, тоді як літнім працівникам важко адаптуватися.

У більшості сценаріїв штучний інтелект, ймовірно, погіршить загальну нерівність, каже очільниця МВФ. Тож країнам вкрай важливо створити комплексні системи соціального захисту та запропонувати програми перепідготовки для незахищених працівників.

Автор: Юлiя Недашківська