"Укргідроенерго" витратить $120 мільйонів виділеного на батареї кредиту на запчастини для ГЕС

укргідроенерго,гес

Світовий банк дозволив "Укргідроенерго" спрямувати кредитні кошти, виділені на програму встановлення систем накопичення електроенергії , на відновлення зруйнованих росіянами ГЕС.

Відповідний документ між "Укргідроенерго" та Світовим банком підписали під час Конференції з питань відновлення України (Ukraine Recovery Conference 2024) у Берліні, повідомляє пресслужба компанії.

Ним внесено зміни до позикових документів в межах проєкту "Україна – Підвищення стійкості енергосистеми для європейської інтеграції енергомережі (Встановлення гібридних систем з виробництва електроенергії в ПрАТ "Укргідроенерго")", укладеної 13 вересня 2021 року.

Зокрема, включені до угоди зміни дозволять "Укргідроенерго" використати $123 млн із загальної суми позики для придбання електротехнічного обладнання (для резерву або для заміни пошкодженого обладнання).

"Мета – забезпечення безперебійної та безаварійної роботи ГЕС і ГАЕС, а також забезпечення генерації та постачання електроенергії, виробленої компанією, в енергосистему, створення необхідних резервів обладнання, що є критично важливим для роботи ГЕС і ГАЕС, підтримка генерації електроенергії та забезпечення спроможності оперативно здійснювати заміну обладнання під час військової агресії росії", – зазначається у повідомленні.

Читайте також: Шмигаль про ситуацію в енергетиці: 50% генерації втрачено, зруйновано 73% потужностей ТЕС

Нагадаймо, у 2021 році державне "Укргідроенерго" підписало кредитні договори на загальну суму $211 млн для фінансування проєкту встановлення систем накопичення енергії на території п’ять гідроелектростанцій (ГЕС).

Проєкт мали реалізувати до кінця 2024 року. Він передбачав встановлення 197 МВт систем накопичення енергії у поєднанні із сонячними батареями на гідроелектростанціях "Укргідроенерго".

Автор: Михайло Орлюк