Фірташа позбавили контролю над державним "Сумихімпром"

сумихімпром

Суд закрив провадження у справі про банкрутство ПАТ "Сумихімпром".

Як повідомляє пресслужба Фонду державного майна України, таким чином суд розблокував приватизацію і відновив контроль держави над підприємством.

Зокрема, Господарський суд Сумської області постановив:

  • відмовити керуючому санацією ПАТ "Сумихімпром" у задоволенні його скарги на дії та рішення Фонду (щодо плану санації) та клопотання про продовження процедури санації;
  • задовольнити клопотання Фонду про закриття провадження у даній справі про банкрутство ПАТ "Сумихімпром";
  • задовольнити клопотання Управління Мін’юсту про закриття провадження у справі;
  • закрити провадження у справі.

У Фонді держмайна нагадали, що тривала процедура банкрутства та санації ПАТ "Сумихімпром" дозволяла зберігати фактичний контроль над підприємством структурам Дмитра Фірташа.

Так, у 2010 році Фірташ отримав у власність 0,005% пакету акцій підприємства. Решта акцій перебувають у власності держави. Незважаючи на це, йому вдалося призначити керівником підприємства колишнього менеджера однієї зі своїх компаній – "Кримський титан".

Через неефективні управлінські дії за рік підприємство накопичило 1,4 млрд грн боргів. Використовуючи це, вони утворили комітет кредиторів підприємства, ініціювали процедуру його санації і призначили керуючого санацією. Він двічі розробляв план санації – у 2014 та 2021 році.

Через те, що документи не відповідали вимогам законодавства та не містили дієвих заходів з відновлення платоспроможності, ФДМУ відмовляв у їхньому погодженні. За цей час борг підприємства сягнув 2,35 млрд₴

"У 2018 році було прийнято рішення про приватизацію державного пакета ПАТ "Сумихімпром". Припинити процедуру банкрутства можна було через відповідне клопотання до суду і ФДМУ це зробив у 2018 році. Проте керуючий санацією та пов’язані з ним і Дмитром Фірташем кредитори, користуючись процесуальними "лазівками", тривалий час блокували прийняття судом рішення щодо закриття справи про банкрутство", – пояснили у Фонді держмайна.

Детальніше читайте у матеріалі: Як Фірташ через суди хоче зберегти контроль над "Сумихімпромом"

Як повідомлялося, від початку процедури санації підприємства у 2012 році керуючим санацією боржника було призначено голову правління "Сумихімпром" Ігоря Лазаковича, колишнього топ-менеджера Ostchem бізнесмена Дмитра Фірташа.

У грудні 2016 року прокуратура повідомила про підозру керуючому санацією "Сумихімпрому" Лазаковичу у розтраті майна підприємства та оголосила його у розшук. Як заявляв тоді генпрокурор Юрій Луценко, Лазакович утік до Москви.

Пізніше, завдяки рішенням судів, Лазакович продовжив виконувати обов’язки керуючого санацією "Сумихімпрому" та повернувся до України.

Автор: Михайло Орлюк