Українські чоловіки за кордоном подаватимуть судові позови через обмеження консульських послуг

Читать на русском Read in English

Українські чоловіки за кордоном подаватимуть судові позови через обмеження консульських послуг

Українські чоловіки за кордоном подаватимуть судові позови через обмеження консульських послуг

Це прогнозує київська адвокатка Ганна Іщенко.

У коментарі DW вона назвала штрафні заходи непропорційно до жорстких.

"Суди в таких випадках повинні встановити, чи прийняті відповідні рішення органів влади здорово, сумлінно та з дотриманням принципу рівності громадян перед законом. Крім того, дії влади мають бути пропорційними — має бути взаємозв’язок між наслідками для громадян та цілями, на досягнення яких спрямоване це рішення", — вважає Іщенко.

З нею погоджується виконавчий директор Української Гельсінкської спілки з прав людини Олександр Павличенко. Він побоюється, що консульства не допомагатимуть громадянам України навіть у екстрених ситуаціях.

Внаслідок цих обмежень українці шукатимуть можливості отримати іноземне громадянство та позиватися до нових норм, апелюючи, зокрема, до Європейської конвенції з прав людини.

Опитані DW юристи мають сумніви, що нові норми змусять українців, які не бажають воювати, повернутися на батьківщину.

"Добре, що я минулого року в Кьольні паспорт зробив і мені в консульство вже не потрібно. Я не можу залишити дружину саму з трьома дітьми і піти воювати", — каже Олег, який легально поїхав із сім’єю з Києва до Німеччини.

"Навпаки, це ще більше демонструє, що не треба повертатися. Тому що влада країни робить багато для того, щоб тобі було незручно, некомфортно, погано і щоб ти, власне, не повертався туди", — заявив Богдан, який виїхав з України незаконно.

Паспорт Богдана діє до 2032 року, на той час він сподівається отримати інше громадянство.

"Я практично на 90% упевнений, що Німеччина зробить таку систему, в якій ми зможемо всі необхідні документи отримувати тут, без урахування українських. Тобто нам не потрібно буде звертатися до України. І таким чином усі ці питання вирішуватимуться", — каже чоловік.